Procesul de managment începând cu ideea de a investi și încheiând cu punerea în funcțiune a unei investiții, este complex.
Pentru ca managmentul să conducă la reușita unui proiect, este necesară parcurgerea unui proces, care în principal cuprinde:

A. Pregătire preliminară
Un proiect se începe cu executarea unor anumite pregătiri, care presupune o metodologie de abordare:

Pregătirea preliminară, poate fi făcută într-o primă fază de investitor sau de către un consultant al său.

Costurile consultantului pentru pregătirea preliminară se includ de regulă în costurile fazei de "Proiect preliminar".

Sunt variante în care această fază o elaborează Directorul de Proiect, Coordonatorul Investiției (C.I.) sau Administratorul de Program (A.P.), dacă aceștia sunt numiți din timp.

B. Procurare, contractare
Procurare, înseamnă o multitudinede contracte și subcontracte pentru toți participanții la realizarea investiției.

Fiecare procurare, pentru fiecare etapă și fază, se face la timpul potrivit, astfel ca procesul de realizare să fie continuu.

Strategia de procurare pentru fiecare contract trebuie să facă parte din planul investitorului (contracte prin licitație la preț fix, contracte negociate și variante combinate ale acestora privind prețul) dar și stabilirea participanților și rolul acestora. Fiecare contract este important ca și modul de selecționare și contractare poate produce economii investitorului dacă procesul de procurare este bine condus.

C. Avize și autorizații
În etapa preliminară a conducătorului investiției se ocupă de obținerea avizelor necesare solicitate prin Certificatul de Urbanism.

După obținerea avizelor și elaborarea planșelor necesare se va întocmi proiectul pentru Autorizația de Construire (P.A.C.), pe baza căruia se va obține Autorizația de Construire.

Este foarte important ca etapa următoare de proiectare să respecte în totalitate cerințele Autorizației de Construire.

Indiferent de sistemul în care se realizează un proiect, managmentul trebuie să fie activ și să anticipeză eventualele probleme.

Nu există investiție la care să nu existe probleme.

Important este ca managmentul să anticipeze neprevăzutul și să găsească metodele prin care echipa să răspundă rapid, atât la problemele anticipate cât și celor curente.